SØK:
Følg oss på:
DIGITAL UTGAVE Les Psykisk helse som e-avis eller pdf! Du kan lese enkeltartikler eller hele bladet på PC, nettbrett eller telefon. Du kan også lese tidligere utgaver.

Last ned e-avis eller PDF
Ring 23 10 38 80 og bestill!
Kan også kjøpes hos Narvesen.
Formålsparagraf for bladet Psykisk helse

Bladet Psykisk helse har som formål å skape åpenhet og øke kunnskapen i befolkningen om psykiske lidelser, forebygging og behandling. Bladet skal være formidler av nytt fagstoff, forskning og litteratur om psykisk helse, og inspirere til engasjement for et bedre tilbud innen psykisk helse. Bladet skal drive uavhengig journalistikk, rette kritisk søkelys mot ulike forhold knyttet til psykisk helse og gi plass til synspunkter fra ulike miljøer og grupper.

Olav Gunnar Ballo: - Ingen oppskrift på sorg

– Jeg har ingen oppskrift på hvordan man sørger. Men for meg har åpenhet vært viktig, sier stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo, som i høst kommer med bok om den 20 år gamle datterens selvmord.

TEKST GRO LIEN GARBO
FOTO SVEINUNG UDDU YSTAD

- Hvorfor valgte du å skrive bok om tapet av datteren din?

- Jeg kunne ikke sitte med hendene i fanget, men måtte gjøre noe. For meg har det vært en terapi å skrive ned tankene mine. Fra den siste gangen jeg snakket med henne da alt virket bra, via den voksende uroen over plutselig ikke å få tak i henne, til vi to dager senere fikk beskjeden om at det verste hadde skjedd. Jeg skriver også om tiden fram til begravelsen i april i år og gir et tilbakeblikk på Kajas liv. Det har også vært viktig å bearbeide tankene som overmannet meg om hva jeg og andre kunne gjort annerledes.

- Hadde hun hatt problemer lenge?

 - Kaja hadde en vanskelig tid i ungdommen og led av anoreksi. Men hun hadde vært frisk lenge og var ikke lenger avhengig av helsevesenet. Hun studerte i Nice, gjorde det godt og var opptatt med venner. Likevel hadde hun nok en sårbarhet i seg, som kanskje ble utløst da hun tok personlighetstesten til scientologikirken i Nice.

- Hva har vært viktig for deg etter at hun døde?

- Å snakke med andre. Særlig med Kajas venner og venninner. Jeg har også fått masse sms-er og mailer fra ukjente som har gitt meg støtte og delt sine historier med meg. Jeg har spart på alle sammen. Jeg har ikke hatt problemer med at saken var førstesidestoff i en del aviser. Men jeg møtte veggen en stund etter begravelsen. Jeg klarte ikke lenger å gå inn i stortingssalen og måtte sykmeldes. Nå er hverdagen i ferd med å normaliseres.

- Hvorfor gir du deg som stortingsrepresentant etter tre perioder?

- Hvis jeg hadde ventet lenger, ville jeg kanskje vært uinteressant på arbeidsmarkedet. Jeg er ikke lei av politikken, men jeg er lei av å drive valgkamp og av å måtte selge meg selv. Nå gleder jeg meg til å tiltre som direktør for Rettsmedisinsk institutt om ett år. Der får jeg bruk for erfaringene mine, blant annet at jeg er lege og at jeg har sittet i justiskomiteen.

- Hva er det viktigste du har oppnådd som politiker?

- Opptrappingsplanen for psykisk helse og det sier jeg ikke fordi jeg nå snakker med Psykisk helse. Opptrappingsplanen har ført til større nærhet i psykiatrien, flere fagfolk tilgjengelige der folk bor og til at psykiske problemer er blitt mindre tabubelagt. Men vi er på ingen måte i havn. Hjelpen til dem som er virkelig syke, er ikke som den skal være. For personer som er så dårlige at det står om livet, er det viktig at kompetansen samles og sentraliseres, slik at de får et best mulig tilbud. For Kaja var det å flytte fra Alta til Oslo og Ullevål avgjørende for at hun ble frisk fra anoreksien. Mange andre lidelser krever et tilsvarende tilbud. For eksempel er det viktig med et bedre tilbud for mennesker som kommer fra krigsområder og som har store psykiske problemer.

- Hvor trykker skoen mest innenfor psykisk helsefeltet?

- Rusfeltet har vært forsømt. Hadde jeg tatt en periode til på Stortinget, var det dét jeg ville tatt fatt i. Hvert år dør 200 mennesker i Norge på grunn av rusmidler. Mange ser "de narkomane " som noen helt andre enn "oss andre". Jeg tror at vegringen en del politikere har for å ta tak i egne alkoholproblemer, hindrer dem i å engasjere seg i rusproblematikk. Tilgangen på alkohol på Stortinget er for eksempel så stor at den blir et problem for mange.

- Hvorfor har det vært viktig å få til en ventetidsgaranti for ungdom med psykiske problemer?

- Fordi det var et paradoks at statistikken til nå har vist at ungdom har måttet vente dobbelt så lenge på å få hjelp som de voksne. Som ungdom har du et spesielt formbart og sårbart sinn. Da er det ekstra viktig å ikke bli gående alene, men å få hjelp så raskt som mulig.

- Du har forholdt deg til psykisk sykdom som lege, politiker og pårørende. Hvordan har du opplevd å ha tre så ulike roller?

- Det har vært en ubetinget fordel. Det jeg har lært som privatperson, har jeg tatt med meg i politikken og i rollen som lege, og omvendt. Jeg kunne ikke la være å kjempe for flere behandlingsplasser for spiseforstyrrelser, selv om jeg hadde en datter som led av anoreksi. Det var jo fordi jeg fikk den kunnskapen at jeg ble ekstra oppmerksom på problemet.

- Hvordan skal en god behandler være?

- Autoritær hvis det handler om hjertestans. Da er det viktig å agere der og da etter boka. Men i de fleste andre sykdomstilfeller er det viktigste å komme i dialog med pasienten. Spesielt gjelder dette psykisk sykdom. Et samspill mellom pasient og behandler er helt avgjørende.


Olav Gunnar Ballo er stortingsrepresentant for SV. Ballo (52) skal bli direktør for Rettsmedisinsk institutt. Har skrevet bok om datterens selvmord.

Psykisk helse 4 / 2008 

Opprettet: 17.09.2008 14:28:48
Sist endret: 24.09.2008 14:23:42

Les mer i papirutgaven av Psykisk helse nr 5 - 2015:

Aktuelt: Mobbing kan skade begge parter

Tema Psykose: – Så en drage komme inn i rommet

Behandling: Ut av selvskading

Selvutvikling: Bli kvitt din indre sabotør

Bok: Håndbok for tunge dager

Forskning: Vond oppvekst - Blir gode foreldreANNONSÉR I PSYKISK HELSE
og på nettsidene
Kontakt redaksjonen 23 10 38 80

epost: redaksjonen@psykiskhelse.no


UTGIVELSER i 2016:


1 - 2016 uke 6
2 - 2016 uke 16
3 - 2016 uke 26
4 - 2016 uke 37
5 - 2016 uke 47Tegn et årsabonnement på bladet. Pris: 465 kroner.
Honnør/student: 355 kroner.
Institusjon/firma: 570 kroner.
Ring 23 10 38 80 eller send epost til abonnement@psykiskhelse.no

Dronningens gate 13, 0152 OSLO, 23 10 38 80 | Redaktør: Cathrine Th. Paulsen| Annonsere i  Psykisk helse? Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Psykisk helse