Følg oss på:

Ærespris til Arnhild Lauveng

Forfatter og psykolog Arhild Lauveng ble 6. november tildelt Schizofrenidagenes pris for sitt arbeid for psykisk helse. Hun har tidligere hatt diagnosen schizofreni, og gikk inn og ut av institusjoner i ti år. Hennes bøker og foredrag formidler håp og muligheter også for de som rammes av de mest alvorlige diagnosene.

Arnhild Lauveng, som nå arbeider som psykolog ved Kongsvinger DPS, holder foredrag og forteller hvor viktig det er å ha håp når man sliter med en alvorlig psykisk sykdom. Hun har også skrevet tre bøker om psykiatri.

Under Schizofrenidagene fortalte hun sin historie: Om hun som har mange arr etter selvskading, hun som lå hele ti uker på isolat, hun som var gitt opp, blitt trygdet og satt på et sykehjem uten behandling, og med et hull på ti år på CV-en sin. Hun fortalte om hun som har mange arr etter selvskading, hun som lå hele ti uker på isolat, hun som var gitt opp, blitt trygdet og satt på et sykehjem uten behandling, og med et hull på ti år på CV-en sin, likevel kunne stå på scenen og fortelle sin historie i går.

Hun fortalte om hvor viktig det var å ha håp, og hvordan helseansatte må formidle dette håpet på en riktig måte:

- Det første budet er å snakke sant om situasjonen, men samtidig gi den syke tilbakemelding om det som tross alt fungerer bra, være et snilt speil, sa hun.

Hun snakket også om håpet som gjør vondt fordi håp innebærer krav om endring.

- Det må være lov å si man trenger hvile en stund fra alle krav om endring, men likevel ha et håp i seg om at livet går i bølger, det kan bli annerledes og bedre, sa psykolog Arnhild Lauveng.

Den første boken hun skrev «I morgen var jeg alltid en løve», handler mye om dette håpet. Den har blitt mye lest i Norge, har også kommet ut i andre land.

Tekst: Marie Rein Bore

Foto: Tommy Ellingsen

Opprettet: 13.11.2008 09:28:51
Sist endret: 13.11.2008 10:49:47

Trenger du hjelp

Postboks 817 Sentrum, 0104 OSLO | 23 10 38 80 | Generalsekretær: Tove Gundersen | Webkontakt: Steinar Sværen | Vil du annonsere her eller i Psykisk helse?

World Federation for Mental Health (WFMH) Innsamlingskontrollen