Følg oss på:

– Ikke gi barn sovemidler

– Barn skal ikke ha sovemidler, heller ikke allergimedisin når de har søvnvansker. Det er en myte at allergimedisin hjelper, sier forsker Børge Sivertsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Tekst Bente Thoresen

Nesten hvert femte barn i Norge har problemer med å sove, viser undersøkelsen Barn i Bergen. Søvnforsker Børge Sivertsen mener psykologiske teknikker brukes i altfor liten grad for å hjelpe barn som sliter med søvn.

– Foreldre kommer til helsestasjonen og ber om råd, men ofte får de bare beskjed om å gå til fastlegen og be om resept på antihistaminer, altså allergimedisin. Men dette hjelper ikke. Tvert om hindrer legemidler barna i å få gode søvnrutiner. Barnepsykiatere i USA er sjokkert over praksisen i Norge med å gi barn sovemidler, sier Sivertsen til Psykisk helse.

– Vær konsekvent
Barn som får sovemidler, risikerer å få permanente søvnproblemer, påpeker forskeren.

– Foreldre kan lære seg enkle teknikker som kan gjøre at barnet etter noen få uker har fått bukt med problemet.

– Hvilke teknikker kan foreldre bruke?

– Større barn som ligger våken i senga og roper eller gråter, bør helt eller delvis ignoreres. Hvis ikke risikerer man at søvnvanskene øker i omfang. Hvis det er små barn, kan man kikke inn hvert femte minutt for å se at alt går bra. Det kan også være nyttig å vekke barna noe tidligere på morgenen, for eksempel et kvarter tidligere enn de våkner. Ikke la barnet få sove ut, selv om barnet har vært våken lenge kvelden før. Om foreldrene er konsekvente med å følge disse rådene vil nok de aller fleste merke betydelig bedring i løpet av få uker.

– Disse rådene likner rådene voksne med søvnproblemer får?

– Ja, det gjelder å være konsekvent og bruke tid på å innarbeide gode rutiner. Det er svært viktig at barn får tid til å roe seg ned før de skal legge seg. Den siste timen før leggetid skal det være ro i hjemmet. Det vil si at man kan lese for barnet, eller fortelle historier. Alle elektroniske hjelpemidler bør fjernes fra barnets soverom. Man kan ikke forvente at et barn som er aktivert av dataspill, skal sovne på ti minutter, sier Børge Sivertsen, som mener både fastleger og helsestasjoner er for slepphendte med å skrive ut resepter på sovemidler til barn.

(undersak)

Høy risiko for depresjon
Personer med søvnvansker er langt mer utsatt for å utvikle depresjon og er storforbrukere av helsetjenestene. Likevel regner man med at 85 prosent av dem som har søvnvansker, ikke får hjelp for problemene. Dette kom fram på konferansen Forskning nytter, som ble arrangert av Forskningsrådet og Rådet for psykisk helse i januar.

– Søvnvansker er langt mer utbredt blant kvinner over 50 år enn i resten av befolkningen. Personer med store søvnvansker har to-tre ganger så stor risiko for å bli uføretrygdet, sa forsker Børge Sivertsen.

Opprettet: 11.02.2011 13:38:58
Sist endret: 18.02.2011 09:59:19

Trenger du hjelp

Postboks 817 Sentrum, 0104 OSLO | 23 10 38 80 | Generalsekretær: Tove Gundersen | Webkontakt: Steinar Sværen | Vil du annonsere her eller i Psykisk helse?

World Federation for Mental Health (WFMH) Innsamlingskontrollen